''Arıcılık Araştırma Çalıştayı'' Yapıldı.

ÜÇ ÜNİVERSİTE ORTAKLIĞINDA ‘ARICILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI’ YAPILDI

Bingöl Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğinde “Ortak Arıcılık Araştırmaları Çalıştayı” gerçekleştirildi. Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda 18 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen çalıştaya TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı AK Parti Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz çevrim içi olarak katıldı. Yılmaz, tarım ve gıda sektörünün önemine değinerek, son yıllarda yaşanan gelişmelerle bu sektörlerin öneminin daha da anlaşıldığını, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın da bu durumu pekiştirmede önemli bir rol aldığını ifade etti.

“Tarım sektörüne büyük önem veriyoruz”

Tarım sektörüne büyük önem verdiklerini dile getiren Dr. Yılmaz, Bazı ülkelerin bazı ürünlerin ihracatına yasak dahi koyacak hale geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Avrupa'da raflarda birtakım ürünler bulunamaz hale geldi. Paranız olsa dahi bir üretim, tedarik gücünüz yoksa halkınızı besleme imkânınız olmuyor. Geçmişte de bu tür salgınlardan sonra gıda krizlerinin yaşandığını tarihten biliyoruz. Bu sefer bunu fırsata dönüştürmek için, ülkemizin sıkıntı yaşamaması adına çok kritik ve zamanında Cumhurbaşkanımız bir hamle yaptı. Bingöl Üniversitesi de bu anlamda çok önemli bir rol oynamaktadır. Hem Ziraat Fakültesi hem de Veteriner Fakültelerinin tarım sektörünün bilimsel anlamda altyapısını oluşturmaktadır.”.

"Projeler, üretim süreçlerini daha verimli, sürdürülebilir ve kârlı kılmıştır"

Bingöl Valisi, Kadir Ekinci de Bingöl'ün zengin florası ile arıcılık açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ilde yaklaşık 141 bin kovanın, kayıtlı bin 550 arıcının ve 750 dönüm arazi üzerine kurulu 3 bal ormanının bulunduğunu aktardır. Vali Ekinci, konuşmasında devamla şunları kaydetti: "Dünden bugüne baktığımızda Arıcılar Birliğimiz, Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz ile 2016 yılında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi gibi ciddi kurumların paydaşlığında yürütülen bilimsel çalışmalar ve uygulanan projeler ilimiz adına üretim süreçlerini daha verimli, sürdürülebilir ve karlı kılmıştır."

"Bu projenin ve Bingöl Üniversitesi’nin her zaman yanındayız"

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Eğitim ve Kültür Daire Başkanı Tolga Balcı, "Bingöl'e ikinci ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Bu projenin üniversitenin her yerine işlediğini gördüm ve bu çok sevindirici bir durum. Cumhurbaşkanlığı olarak bu projenin ve üniversitemizin her zaman yanındayız. Bütçe, imkânlar el verdiği müddetçe desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

“Arıcılık, kent ekonomisinde önemli bir paya sahip”

Belediye Başkanı Erdal Arıkan ise arıcılığın kent ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, "coğrafi konumu, binlerce çeşit bitkisiyle arıcılık sektörünün çok önemli bir merkezi olan ilimizin daha fazla gelişmesi için gayret göstermeliyiz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Bingöl balını markalaştırarak çok iyi tanıtımlar yaptık”

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, Arıcılık Araştırmaları alanında Türkiye’nin ilk ortak çalıştayını gerçekleştirdiklerini vurgu yaparak, “Bizim açımızdan önemli bir gün. Çünkü kendi alanında Türkiye’nin ilk ortak çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Ortak çalışmalarla çok önemli projelere imza attık. Bunun sonucunda Bingöl Balını markalaştırarak çok iyi tanıtımlar yaptık ve ülkemizde bal alanındaki büyük markaları bal üreticileriyle buluşturduk. Üniversitemiz çok detaylı çalışmalar yapıyor. Bu yapılan çalışmalarda Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Arıcılar Birliğinin, ortak üniversitelerin ve dış paydaşlarının çok katkısı var. Bu katkıların neticesinde daha güzel ürünler elde edileceğini buradan belirtmek isterim” dedi.

Çalıştayın yürütücüsü Prof. Dr. Ramazan Solmaz, “Ortak Arıcılık Araştırmaları Çalıştayı”nın 4 oturum ve bir özel oturumdan oluştuğunu ifade ederek, ‘Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum’ dedi.  

Çalıştaya; Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Şındak, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Fethi Ahmet Polat, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Gör. Mesud Öğmen, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kanatlı ve Arıcılık Dairesi Başkanı İslam Köse, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Eğitim ve Kültür Daire Başkanı Tolga Balcı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık Daire Başkanı Cesim Çelik, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programla İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Mehmet Cem Fendoğlu, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Merkez Başkanı Ziya Şahin, ilgili kurum müdürleri, sponsor temsilcileri, uzamanlar, diğer sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, arıcılar ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Çalıştaya Bingöl Belediyesi ve iki firma sponsor olarak destek verdi. Çalıştay süresince Bingöl Çapkçur Bal ve BeeO Propolis firmaları fuaye alanında açılan stantta ürün tanıtımı ve ikramı yaptılar. Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği katılımcılara ballı şerbet ikram etti. Ayrıca Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Birimi tarafından açılan stantta üniversite tarafından yürütülen projelerden elde edilen ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Çalıştay programı; Bingöl Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Arıcılık ve Arı Ürünleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Ziyareti, Bingöl Üniversitesi Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Ziyareti Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK) ve Arılık Ziyareti ile sona erdi.